Een portal over het Jaar van Verzet met historische bronnen,
musea, lesmateriaal en activiteiten in het land.

Februaristaking in Amsterdam

Noordermarkt, Amsterdam
24 februari 1941 t/m 26 februari 1941

Tijdens de bezetting werden er toenemende anti-Joodse maatregelen geïntroduceerd die het leven van Joodse Nederlanders onmogelijk maakten. Daarnaast had men te maken met intimidatie, vernielingen en terreur. In Amsterdam werd de Joodse bevolking al langer geteisterd door de WA, de Weerbaarheidsafdeling van de NSB, en dit leidde meerdere malen tot gevechten.

Zo ook op 11 februari 1941. WA-man Hendrik Koot werd dodelijk verwond en dit werd de aanleiding om strenge maatregelen door te voeren. Eén daarvan was de Joodse buurt voor meerdere dagen af te sluiten. Ook toen de buurt weer werd geopend, bleef het prikkeldraad grotendeels op zijn plaats. Dat was echter bij lange na niet het einde van de represailles.

Een paar dagen later, op 19 februari, viel de Duitse politie de Joodse ijssalon Koco binnen; de er aanwezige mensen verdedigden zich tegen de indringers, van wie zij geloofden dat het WA-leden waren. Dit bleek niet zo te zijn. De gevolgen waren groots. Razzia’s volgden en honderden jonge Joodse mannen werden opgepakt. Allen werden uiteindelijk gedeporteerd en kwamen via kamp Schoorl in Buchenwald en Mauthausen terecht. Slechts twee jongens overleefden het.

Op straat waren veel mensen getuigen geweest van de razzia’s en het grootschalige geweld. Zo ook Jaap Brandenburg, districtleider van de Amsterdamse illegale Communistische Partij Nederland (CPN), en Willem Kraan, stratenmaker en lid van de CPN. Zij en anderen verspreidden de verhalen over de gebeurtenissen onder hun vrienden en kennissen. Geïnspireerd door het succes van de metaalstaking werd onder de leden van de CPN al snel besloten dat men maar op een manier kon reageren: door te gaan staken.

Op maandagavond 24 februari kwam er reeds een groep arbeiders bijeen, de meesten lid van de CPN. Op de Noordermarkt verzamelden zich zo’n driehonderd mensen en er werd besloten dat de staking de volgende dag zou beginnen. Pamfletten werden verspreid met de oproep tot staken en veel meer mensen dan men had kunnen voorspellen gaven daar gehoor aan. De staking verspreidde zich verder naar de Zaanstreek, Hilversum, Haarlem, Utrecht, Weesp, Velsen en Muiden.

Op de eerste dag vielen de represailles nog mee: er werd een avondklok ingesteld, maar op de 26e werd de staking met geweld neergeslagen. Er vielen doden en tientallen gewonden. Amsterdam moest een boete van 15 miljoen gulden betalen, ambtenaren werden ontslagen en de burgemeester werd vervangen. Ook Zaandam en Hilversum moesten flinke boetes betalen. Veel mensen werden gearresteerd. Tweeëntwintig stakers werden veroordeeld tot tuchthuizen in Duitsland en twee van hen overleefden het niet. Drie stakers werden samen met vijftien Geuzen op 13 maart gefusilleerd.

 

  • Op 9 februari 1941 drongen NSB’ers, bijgestaan door Duitse militairen, op het Thorbeckeplein het café-cabaret ‘Alcazar’ binnen omdat daar nog joodse artiesten optraden. Dit leidde tot een vechtpartij waarbij 23 mensen gewond raakten. Foto: NIOD.

  • Foto van de razzia van 22 februari 1941 in Amsterdam. Foto: NIOD.

  • De oproep ‘Staakt!’ voor deelname aan de februaristaking te Amsterdam op 25 en 26 februari 1941. Beeld: NIOD.

Vorige | 1 - 3 | Volgende

Bronnen - direct toegang tot archiefmateriaal

Toon meer bronnen

Enkele betrokkenen

Wilhelmus Johannes Kraan*1909 - ✝︎1942 )

Willem Kraan was lid van de CPN en direct betrokken bij de Februaristaking in Amsterdam. Op zondag 23 februari 1941 was hij, op bezoek bij familie in de Nieuwmarktbuurt, getuige van het gewelddadig optreden tegen de Joodse bevolking. Samen met zijn vriend Piet Nak besloot hij te gaan staken en wist hij veel mensen bij de afdelingen Stadsreiniging en Publieke Werken, waar zij werkten, te overtuigen mee te doen. De staking werd daadwerkelijk op de 25e uitgevoerd. Kraan werd op 16 november 1941 gearresteerd en een jaar later geëxecuteerd op het vliegveld van Soesterberg.

Lees meer op Wikipedia

Pieter Frederik Willem Nak*1906 - ✝︎1996 )

Piet Nak was één van de personen die de menigte toesprak op de Noordermarkt op de avond voor de grote staking, 24 februari 1941. Zijn vriend Willem Kraan had gezien wat er was gebeurd tijdens de razzia’s en zij besloten in hun eigen kring collega’s aan te sporen tot staken. Ze namen tevens contact op met de CPN. Nak werd op de 26e gearresteerd en kwam in het Llyod Hotel in Amsterdam vast te zitten; na zijn vrijlating zette hij zijn verzetswerk voort.

Lees meer op Wikipedia

Dirk van Nimwegen*1904 - ✝︎1969 )

Dirk van Nimwegen was een van de initiatiefnemers van de Februaristaking en sprak op 24 februari 1941, de avond voor het uitbreken van de grote staking, op de Noordermarkt de menigte toe zich aan te sluiten. Hij werd na de staking gearresteerd, maar naderhand vrijgelaten en niet verder vervolgd.

Lou Jansen*1900 - ✝︎1943 )

Lou Jansen was één van de leiders van de illegale CPN tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij was direct betrokken bij het organiseren van de Februaristaking en waarschijnlijk degene die het pamflet met de oproep tot staking heeft geschreven. Hij werd op 5 april 1943 gearresteerd, een paar dagen na Jan Dieters, een ander bestuurslid van de CPN. Beiden werden ter dood veroordeeld en gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte op 9 oktober 1943.

Lees meer op Wikipedia

Eduard Carel Frederik Hellendoorn*1912 - ✝︎1941 )

Eduard Hellendoorn werkte voor vliegtuigfabriek Fokker in Amsterdam. Hij was direct betrokken bij de staking van Fokker-medewerkers tijdens de Februaristaking. Hij werd hiervoor gearresteerd, kwam in het Oranjehotel in Scheveningen terecht en werd geëxecuteerd op 13 maart 1941 op de Waalsdorpervlakte. Hij is één van de drie Februaristakers die genoemd wordt in het gedicht van Jan Campert, genaamd ‘Het lied der achttien dooden’.

Lees meer op Wikipedia