Een portal over het Jaar van Verzet met historische bronnen,
musea, lesmateriaal en activiteiten in het land.

De Geuzenactie, de Geus van 1940 en het Geuzenverzet

Thuisadres Arij Kop, Vlaardingen
15 mei 1940 t/m 1 augustus 1940

“Spoedig hoort ge meer. Laat ieder deze Geuzenplicht doen! Één voor allen, allen voor één!” Zo eindigt de tweede uitgave van de Geuzenactie van 18 mei 1940. De eerste versie werd op 15 mei 1940 verspreid door Nederland en was daarmee de eerste illegale krant van Nederland. Nummer 1 is niet bewaard gebleven, of heeft wellicht nooit bestaan.

Bernardus IJzerdraat was de auteur. In nummer 2 deed hij een aantal voorspellingen; zo schreef hij over voorraden die zouden worden weggehaald, de invoering van het bonnenstelsel en voorspelde hij onder andere de arbeidsinzet. Hij riep op tot een Geuzenactie: het kopiëren van het bericht en dit doorgeven aan andere betrouwbare Nederlanders. Hij benadrukte het belang dat de ketting niet mocht worden onderbroken.

Ook werd er een verzetsgroep opgericht, de Geuzen, een naam die verwijst naar het verzet tegen de Spaanse bezetting in de 16e eeuw. Het idee was dat er zich in Nederland een netwerk van dit soort groepen zou ontwikkelen. Men pleegde sabotage en was niet bang om zijn mening te uiten.

Een andere belangrijke verzetsdaad was de Geuzenactie zelf. Het blad werd vanaf juli 1940 gestencild, daarvoor typte men de korte bladen. Het kreeg tevens een nieuwe naam, De Geus van 1940. Het was Jan Kijne die IJzerdraat hierbij veel hielp, zowel met het maken als het verspreiden van het blad.

De groep werd in november 1940 verraden en 15 Geuzen werden op 13 maart 1941 gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte. Samen met hen stierven ook drie Februaristakers. Dit zijn de mannen die in het gedicht ‘De achttien dooden’ van Jan Campert genoemd worden. Andere Geuzen werden veroordeeld tot tuchthuizen en nog meer kwamen in het concentratiekamp Buchenwald terecht.

 

  • Het Gedicht `De achttien dooden’ van Jan Remco Theodoor Campert over de Geuzen. Beeld: NIOD.

  • Processen tegen illegale werkers. Vermoedelijk het proces tegen leden van de verzetsgroep de Geuzen en de Oranjewacht in het gebouw van de Hoge Raad. Beeld: NIOD.

  • Geuzenactie, Bericht No.2′. Het vroegst bekende illegale vlugschrift in Nederland, gedateerd 18 mei 1940 en geschreven door Bernard IJzerdraad te Schiedam. Beeld: NIOD.

  • Onder strenge bewaking verlaten 43 verdachten van de illegale groep Oranjegarde of Oranjewacht, onder wie leden van de eerste verzetsgroep de Geuzen het gebouw van de Hoge Raad in Den Haag. Beeld: NIOD.

Vorige | 1 - 4 | Volgende

Bronnen - direct toegang tot archiefmateriaal

Toon meer bronnen

Enkele betrokkenen

Bernandus Ijzerdraat*1891 - ✝︎1941 )

Bernardus IJzerdraat was de stuwende kracht en bedenker achter de verzetsgroep de Geuzen. Hij was ook de auteur van de Geuzenactie en De Geus van 1940, illegale bladen die al heel vroeg circuleerden. De groep werd verraden en IJzerdraat werd op 25 november 1940 gearresteerd. Op 13 maart 1941 werd hij gefusilleerd in de duinen bij de Waalsdorpervlakte.

Lees meer op Wikipedia

Jan Kijne*1895 - ✝︎1941 )

Jan Kijne was lid van de Vlaardingse wandelclub Flardinga, waarvan meerdere leden zich bij de Geuzen-verzetsgroep aansloten. Zo ook Kijne. Zij probeerden informatie over de bezetter te verzamelen en daarnaast hielp hij de oprichter van de groep, Bernardus IJzerdraat, met het maken en verspreiden van het verzetsblad De Geus van 1940. Kijne werd opgepakt en op 13 maart 1941, na een verblijf in het Oranjehotel, op de Waalsdorpervlakte doodgeschoten.

Lees meer op Wikipedia

Arij Kop*1901 - ✝︎1941 )

Arij Kop was via de wandelclub Flardinga met Bernardus IJzerdraat in aanraking gekomen en werd actief in de verzetsgroep. Hij was één van de Geuzen die op 13 maart 1941 werden gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte. Bij hem thuis hadden de Duitsers het blad gevonden dat door de Geuzen werd uitgegeven en explosieven voor sabotage.

Link naar Oorlogsgravenstichting.nl

Abraham Samuel Fernandes*1906 - ✝︎1941 )

Abraham Fernandes was een Joodse Surinamer. Vanaf 1940 werkte hij in Nederland en woonde hij in Vlaardingen. Daar kwam hij met de Geuzen in aanraking en werd als snel actief lid. Hij was betrokken bij de spionageactiviteiten van de Geuzen. Hij werd op 24 februari 1941 gearresteerd en naar het Oranjehotel in Scheveningen gebracht. Daar overleed hij op 3 maart 1941, hoogstwaarschijnlijk ten gevolge van martelingen.

Lees meer op Wikipedia