Een portal over het Jaar van Verzet met historische bronnen,
musea, lesmateriaal en activiteiten in het land.

De kraak van het bevolkingsregister Zaamslag

Bevolkingsregisterkantoor, Zaamslag
28 april 1944

De KP Oostburg was betrokken bij meerdere succesvolle distributiekantoorovervallen en kraken van bevolkingsregisters. Eén van hun leden, onderduiker Roelf Hijbo Cornelis Looij, ook wel bekend als Jan Knok, voerde zo’n kraak uit, helemaal in zijn eentje.

Men was van plan om het bevolkingsregister in Zaamslag te stelen. Tijdens de nacht van 27 op 28 april deed Looij daarvoor een verkenning, maar hij besloot vervolgens de kraak direct uit te voeren. Hij brak in met een hamer en een beitel en stopte de 3500 persoonskaarten in een zak. De grote buit woog zo’n 60 kilo. Bij vertrek scheurde de zak echter open, terwijl een Duitse patrouille steeds dichterbij kwam. Looij wist op de fiets te ontkomen.

  • Artikel The London News. 14 mei 1944. Beeld: NIOD.

  • Gebruikte distributiebon. Foto:  Museum Rotterdam, CC BY-SA 3.0 NL.

  • Koningin Wilhelmina bezoekt Zaamslag in Zeeuws-Vlaanderen. Foto: Fotograaf Onbekend, Anefo / Publiek Domein

  • Koningin Juliana bij het stadhuis van Zaamslag in gesprek met illegale werkers. Foto: Fotograaf Onbekend, Anefo / Publiek Domein.

Vorige | 1 - 4 | Volgende

Bronnen - direct toegang tot archiefmateriaal

Toon meer bronnen

Enkele betrokkenen

Roelf Hijbo Cornelis de Looij*1919 - ✝︎1944 )

Roelf Hijbo Cornelis Looij, ook wel bekend als Jan Knok, vocht tijdens de meidagen van 1940. Nadat Nederlandse militairen werden opgeroepen tot vrijwillig krijgsgevangenschap, dook hij onder en kwam hij in Zeeuws-Vlaanderen terecht. Daar raakte hij betrokken bij Knokploeg Zeeland en voerde hij meerdere overvallen uit. Ook werd hij actief met de KP Sander in Eindhoven, waar hij naast overvallen zich bezighield met de pilotenhulp. Looij kwam uiteindelijk in Amsterdam terecht en werd onderdeel van de Trouw-groep. Hij werd verraden en op 5 oktober 1944 gearresteerd. Als represaille op de liquidatie van SD’er Oelschläger werd hij op 24 oktober 1944 op de Apollolaan in Amsterdam gefusilleerd.

Link naar Oorlogsgravenstichting.nl