Een portal over het Jaar van Verzet met historische bronnen,
musea, lesmateriaal en activiteiten in het land.

Liquidatie van Anne Jannes Elsinga

Eendrachtsbrug, Groningen
31 december 1943

Anne Jannes Elsinga was lid van de NSB en hoofd van de Bijzondere Recherche. Hij was een uitgesproken antisemiet en zeer bezeten van vervolging. Op 31 december 1943 werd hij geliquideerd in opdracht van de leiding van de plaatselijke LO-LKP, nadat Elsinga erachter was gekomen wie de personen achter de illegale krant Trouw in Bedum waren.

Zijn kennis bracht deze mensen in gevaar. Het waren uiteindelijk de broers Reint en Piet Dijkema die de opdracht op zich namen. Maar het was uiteindelijk Reint die Elsinga op 31 december 1943 doodschoot op de Eendrachtsbrug in Groningen. De represailles waren groots. Diverse arrestaties volgden en zes Groningers werden diezelfde nacht nog gedood. Elsinga’s opvolger, Jannes Luitje Keijer, werd ook geliquideerd door het Groningse verzet, op 22 april 1944.

  • Nieuwsblad van het Noorden. 5 januari 1944. Beeld: Koninklijke Bibliotheek.

  • Een foto van een aantal kogels met hulzen. Dit zijn de kogels waarmee O.Lt. Elsinga is omgebracht. Foto: Oorlogs- en Verzetsmateriaal Groningen.

Vorige | 1 - 2 | Volgende

Bronnen - direct toegang tot archiefmateriaal

Toon meer bronnen

Enkele betrokkenen

Pieter Klaas Dijkema*1921 - ✝︎1973 )

Piet Dijkema was samen met zijn broers Reint en Klaas Simon betrokken bij het verzet. Met elkaar en enkele anderen vormden zij de KP Remco, ook wel bekend als de KP Dijkema. Ze waren betrokken bij verschillende distributiekantoorovervallen en de overval op drukkerij Hoitsema in Groningen, waar zij zo’n 130.000 bonnen stalen. Ook speelde Dijkema een rol bij de liquidatie van Anne Jannes Elsinga. Nadat zijn broer Reint in Kamp Vught werd gefusilleerd, zette Piet hun verzetswerk voort.

Reint Albartus Dijkema*1920 - ✝︎1944 )

Reint Dijkema vormde samen met zijn broers Piet en Klaas Simon een eigen knokploeg. Met de KP Remco, ook wel bekend als de KP Dijkema, waren zij betrokken bij meerdere overvallen, zoals op drukkerij Hoitsema in Groningen. Daarnaast werkten zij samen met de LO Bedum. Dijkema was ook betrokken bij de Illegale Pers, zoals Trouw en de Geus. Hij was tevens verantwoordelijk voor de liquidatie van Anne Jannes Elsinga. Reint Dijkema werd gearresteerd en zat een tijd vast in het Scholtenhuis, waar hij zware mishandelingen te verduren kreeg. Uiteindelijk werd hij in Kamp Vught gefusilleerd op 22 augustus 1944.

Link naar Oorlogsgravenstichting.nl