Een portal over het Jaar van Verzet met historische bronnen,
musea, lesmateriaal en activiteiten in het land.

Liquidatie van Hendrik Seyffardt

Thuisadres Hendrik Seyffardt, Den Haag
5 februari 1943

Op 5 februari 1943 werd Hendrik Seyffardt in zijn eigen huis doodgeschoten. De aanslag werd gepleegd door twee leden van de CS 6-verzetsgroep uit Amsterdam, Jan Verleun en Gerrit Kastein. Sommige bronnen beweren dat het niet Kastein was, maar een ander lid van de groep – Leo Frijda, die bij de liquidatie aanwezig was.

Seyffardt stierf de volgende dag, maar wist nog aan te geven dat de daders van zijn liquidatie studenten waren geweest. Als represaille volgden er razzia’s. Er werden zo’n 1800 jonge mannen gearresteerd en lang niet allemaal waren het studenten. Velen van hen kwamen in Kamp Vught terecht. Tevens was Seyffardt’s dood één van de aanleidingen voor Aktion Silbertanne.

Seyffardt was enige tijd lid van de NSB geweest en stond aan het hoofd van het Nederlands vrijwilligerslegioen, maar dit was vooral een symbolische positie: in werkelijkheid had hij geen onafhankelijkheid en diende het als onderdeel van de Waffen-SS. Op 1 februari, enkele dagen voor de liquidatie, werd hij onderdeel van Anton Mussert’s schaduwkabinet, in de hoop dat Seyffardt in de toekomst zou dienen als Minister van Oorlog. De CS 6-groep pleegde ook aanslagen op Hermannus Reydon en Folkert Posthuma.

  • Begrafenis Generaal Seyffardt. Tournooiveld bij Lange Houtstraat in Den Haag. Foto: NIOD.

  • Luitenant-Generaal H.A. Seyffardt, Commandant Vrijwilligers Legioen Nederland. Foto: NIOD.

Vorige | 1 - 2 | Volgende

Bronnen - direct toegang tot archiefmateriaal

Toon meer bronnen

Enkele betrokkenen

Johannes Adrianus Jozef Verleun*1919 - ✝︎1944 )

Jan Verleun werd lid van de Amsterdamse verzetsgroep CS 6, nadat hij had meegevochten als militair in de meidagen van 1940. Hij was betrokken bij de liquidaties van Hendrik Seyffardt en Folkert Posthuma, verschillende sabotageacties en overvallen. De CS 6-groep werd echter verraden en bijna alle leden werden opgepakt. Zo ook Verleun: hij werd op 4 november 1943 gearresteerd. Tijdens zijn verhoren onderging hij mishandelingen. Hij werd uiteindelijk gefusilleerd op 7 januari 1944.

Lees meer op Wikipedia

Gerrit Willem Kastein*1910 - ✝︎1943 )

Gerrit Willem Kastein was vanaf het begin van de oorlog al actief betrokken bij het verzet van de CPN en de Vonk-groep. Later in de oorlog was hij lid van de CS 6. Met de CS 6 pleegde hij sabotage bij de liquidaties van Hendrik Seyffardt en Hermannus Reydon en zijn vrouw. Op 19 februari 1943 werd hij gearresteerd in een café in Delft, waar niet zijn afspraak maar de SD hem opwachtte. Bij een tevergeefse ontsnappingspoging verwondde hij de SD’er Ernst Knorr. Kastein werd naar het Binnenhof gebracht en pleegde daar zelfmoord door uit het raam te springen.

lees meer op wikipedia

Leo Frijda*1923 - ✝︎1943 )

Leo Frijda was een Joodse student. Door zijn afkomst kon hij in 1941 zijn studie niet voortzetten. Hij was één van de oprichters van de CS 6-groep. Waarschijnlijk was hij betrokken bij de liquidatie van Hendrik Seyffardt, alhoewel sommige bronnen beweren dat het Gerard Kastein was. Verder was Frijda betrokken bij het illegale blad ‘Lichting’ waarvoor hij schreef, de sabotage van de spoorwegen bij de Amsterdamse Rietlanden in maart 1943 en de liquidaties van twee Sicherheitspolizei-informanten.

Lees meer op Wikipedia