Een portal over het Jaar van Verzet met historische bronnen,
musea, lesmateriaal en activiteiten in het land.

Oprichting Persoonsbewijzencentrale en Groep 2000

Drukkerij J. F. Duwaer & Zonen, Amsterdam
1 juni 1942

In toenemende mate werd ‘papier’ gebruikt om controle over de bevolking uit te oefenen. Men had verschillende documenten nodig om zich in Nederland te kunnen bewegen, zo had men bewijs nodig van arbeidsvrijstelling, toestemming om zich op bepaalde plaatsen en tijden te bewegen en men moest zich kunnen identificeren. In begin ’41 was het persoonsbewijs (PB) ingevoerd en werd het steeds meer gebruikt om mensen te arresteren of lastig te vallen, als de inhoud van het persoonsbewijs niet beviel. Een J-stempel liet zien dat je Joods was en als je in het verzet zat, wilde je liever niet met je echte naam rondlopen. Daarom werd het namaken van persoonsbewijzen en andere documenten vervalsen zeer belangrijk. Verschillende verzetsgroepen begonnen er al vroeg mee.

Zo iemand die eind 1941 was begonnen met vervalsingen was Eduard Veterman. Het vermaken van de PB’s was nauwkeurig en moeilijk werk. Ook het geheel vervalsen van een persoonsbewijs bleek niet makkelijk te zijn. Veterman heeft er honderden gemaakt van zeer hoge kwaliteit, die niet van echt te onderscheiden waren. Maar de bekendste vervalsingen kwamen van de Persoonsbewijzencentrale (PBC). Deze organisatie maakte duizenden PB’s en ontwikkelde steeds betere technieken om de PB’s sneller te drukken. De oorsprong van de PBC ligt bij de Groep Zonder Naam, ook wel bekend als Groep 2000 onder leiding van Jacoba van Tongeren. Met enkele chemici deed zij onderzoek naar hoe men de J-stempel uit de PB’s weg kon poetsen en hoe men de PB’s kon kopiëren.

Van Tongeren kwam in contact met een oude bekende, Frieda Belinfante, die ook actief in het verzet was. Zij introduceerde Jacoba tot Gerrit van der Veen en Rudi Bloemgarten die ook druk bezig waren met vervalsingen en het namaken van stempels. Zij gingen actief samenwerken met de Groep 2000. De groep was actief op meerdere gebieden in het verzet en zo kwamen de PB’s terecht bij de mensen die het echt nodig hadden. De PBC werd een onafhankelijke organisatie toen Gerrit van der Veen zich terugtrok uit de Groep 2000 en zich focuste op de PBC. Hij bleef goed contact houden met Groep 2000. Van der Veen werkte nauw samen met de Amsterdamse drukker Frans Duwaer en samen zorgden zij voor tienduizenden gedrukte PB’s.

Naast persoonsbewijzen maakte de Centrale ook andere vervalsingen, zoals Ausweise, duizenden distributiestamkaarten, tabaksbonnen en honderden stempels. Er werkten waarschijnlijk zo’n honderd mensen voor de PBC in de periode van eind 1943-begin 1944. Het Nationaal Steunfonds was een belangrijke financierder van de Centrale.

 

  • Marjolein Heijermans met Carl Ruys bezig met de vervalsing van persoonsbewijzen, aan de Weesperzijde in Amsterdam. Foto: Verzetsmuseum Amsterdam.

  • Voorbeeld van een vervalsingscentrale. Een koffer met diverse stempels. Foto: NIOD.

  • Vervalste stempel van de Persoonsbewijzencentrale. Foto: NIOD.

  • Het vervalsen van persoonsbewijzen. De Persoonsbewijzencentrale in Utrecht. Foto: NIOD.

  • Diverse valse distributiestempels. Foto: NIOD.

  • Rijmprent over het namaken van persoonsbewijzen. Afbeelding: NIOD.

  • Gerrit Jan van der Veen, één van de betrokkenen bij de Centrale. Foto: NIOD.

  • Oproep om het persoonsbewijs te komen afhalen. Beeld: NIOD.

Vorige | 1 - 8 | Volgende

Bronnen - direct toegang tot archiefmateriaal

Toon meer bronnen

Enkele betrokkenen

Gerrit Jan van der Veen*1902 - ✝︎1944 )

Gerrit Jan van der Veen was beeldhouwer en vroeg betrokken bij het verschillende verzetsgroepen. Zo verzette hij zich tegen de Kultuurkamer en werd een centraal persoon in het Kunstenaarsverzet. Ook stond hij aan het hoofd van de Persoonsbewijzencentrale, was hij betrokken bij het illegale blad de Vrije Kunstenaar en bij verschillende sabotage-acties. Van der Veen werd uiteindelijk gearresteerd en op 10 juni 1944 gefusilleerd.

Lees meer op Wikipedia

Rudolf Bloemgarten*1920 - ✝︎1943 )

Rudi Bloemgarten was een Joodse student. Hij was lid van de Groep 2000 en protesteerde tegen het ontslaan van Joodse universitaire docenten ook was hij betrokken bij het illegale blad Rattenkruid. Bloemgarten zette zich in bij verschillende sabotage-acties, de aanslag op het bevolkingsregister in Amsterdam in 1943 en de verwoesting van de bioscoop op het Rembrandtplein in Amsterdam. Hij wilde de NSB’er J. Feitsma liquideren, maar schoot in plaats van hem zijn zoon neer. Uiteindelijk werd hij gearresteerd na verraad en op 1 juli 1943 gefusilleerd.

Lees meer op Wikipedia

Frieda Belinfante*1904 - ✝︎1995 )

Frieda Belinfante was een Joodse verzetsvrouw. Ze was lid van de Groep 2000 en betrokken bij de Persoonsbewijzencentrale. Ze was actief in het Kunstenaarsverzet, betrokken bij de overval op het bevolkingsregister van Amsterdam in 1943 en bij de onderduikhulp. Zelf moest ze uiteindelijk ook onderduiken, ze vluchtte weg uit Nederland en kwam in een vluchtelingenkamp in Zwitserland terecht.

Lees meer op Wikipedia

Frans Duwaer*1911 - ✝︎1944 )

Frans Duwaer was een belangrijk lid van de Persoonsbewijzencentrale. Hij was drukker van beroep en vond een manier om persoonsbewijzen en andere documenten met een drukmachine na te maken en daarmee op grote schaal te vervalsen. Men liep tegen allerlei problemen op, maar Duwaer wist telkens een oplossing te vinden. Hij werd op 8 juni 1944 gearresteerd en op 10 juni gefusilleerd.

Lees meer op Wikipedia