Op 22 maart 1944 pleegden verschillende Knokploegen een overval op het Huis van Bewaring in Almelo. Het was een samenwerking tussen de Knokploeg van Johannes ter Horst, de KP Almelo en twee Utrechters van de Raad van Verzet. De KP Zenderen van Cor Hilbrink was aanvankelijk ook van plan een overval uit te voeren, maar werd op tijd gewaarschuwd dat die reeds had plaatsgevonden. Gewapend drong men ’s avonds de gevangenis binnen. Met succes werden Fons Gerard en Piet van Dijk, die actief waren in de pilotenhulp, bevrijd.
Johannes ter Horst was de leider van de KP Enschede en de KP Twente. Hij was actief in de onderduikhulp, maar ook in het gewapend verzet. Zo was hij betrokken bij verschillende overvallen op gevangenissen, namelijk de overvallen op het Huis van Bewaring in Almelo, de Koepelgevangenis van Arnhem en de overval op het Huis van Bewaring in Arnhem. Allemaal werden ze met succes volbracht. Op 22 september 1944 werd ter Horst gearresteerd en verhoord. vervolgens werd hij de dag erna, op 23 september, tegelijk met Roelof Blokzijl gefusilleerd in Usselo.
Lees meer op WikipediaTijdens de meidagen van 1940 had Geert Schoonman meegevochten. In Twente leerde hij Johannes ter Horst kennen en ontwikkelde zich tot zijn rechterhand in het verzet. Schoonman speelde een belangrijke rol bij de overvallen op de Koepelgevangenis van Arnhem en de overval op het Huis van Bewaring in Arnhem, in samenwerking met Liepke Scheepstra. In oktober 1944 werd Schoonman gearresteerd en op 12 of 13 oktober werd hij gefusilleerd.
Lees meer op WikipediaPiet Alberts was al vroeg betrokken bij het illegale werk en hielp onderduikers, daarbij leerde hij Johannes ter Horst goed kennen. Alberts gebruikte de schuilnaam ‘Blonde Piet’ en werd lid van de KP Enschede. Samen met de andere KP’ers van KP Enschede was hij betrokken bij meerdere overvallen en bevrijdde daarbij gevangenen. Eén zo’n actie was de overval op het Huis van Bewaring in Almelo op 22 maart 1944.
Lees meer op WikipediaFons Gerard was lid van de pilotenhulporganisatie van Jules Haeck. Nadat Gerard was verraden werd hij gearresteerd op 13 maart 1944 met een vals persoonsbewijs op zak. Hij was in Borne werkzaam als ambtenaar van bevolking. Hij werd bevrijd op 22 maart 1944 dankzij de overval op het Huis van Bewaring in Almelo.