Op 11 mei 1944 slaagde het verzet erin om Frits Slomp en de Twentse verzetsman Henk Kruithof uit de Koepelgevangenis in Arnhem te bevrijden. Frits Slomp was één van de oprichters van de Landelijke Onderduik en Henk Kruithof was de leider van de LO Hengelo. Er waren verschillende knokploegen bij betrokken. Ze werkten vanuit ‘t Hemeldal in Oosterbeek, het rusthuis van Evert Zwarts die later gearresteerd werd en daarna bevrijd tijdens de overval op het Huis van Bewaring in Arnhem. Met behulp van Joop van Veldhoven, die als bibliothecaris inzicht kon geven in de werking en indeling van de gevangenis, kwamen Johannes ter Horst en Geert Schoonman vermomd in uniformen met Harry Saathof als nep-arrestant de gevangenis binnen. Zij konden vervolgens de rest van de betrokken KP’ers binnenlaten. Succesvol werden de twee mannen bevrijd en op onderduikadressen ondergebracht.
Johannes ter Horst was de leider van de KP Enschede en de KP Twente. Hij was actief in de onderduikhulp, maar ook in het gewapend verzet. Zo was hij betrokken bij verschillende overvallen op gevangenissen, namelijk de overvallen op het Huis van Bewaring in Almelo, de Koepelgevangenis van Arnhem en de overval op het Huis van Bewaring in Arnhem. Allemaal werden ze met succes volbracht. Op 22 september 1944 werd ter Horst gearresteerd en verhoord. vervolgens werd hij de dag erna, op 23 september, tegelijk met Roelof Blokzijl gefusilleerd in Usselo.
Lees meer op WikipediaTijdens de meidagen van 1940 had Geert Schoonman meegevochten. In Twente leerde hij Johannes ter Horst kennen en ontwikkelde zich tot zijn rechterhand in het verzet. Schoonman speelde een belangrijke rol bij de overvallen op de Koepelgevangenis van Arnhem en de overval op het Huis van Bewaring in Arnhem, in samenwerking met Liepke Scheepstra. In oktober 1944 werd Schoonman gearresteerd en op 12 of 13 oktober werd hij gefusilleerd.
Lees meer op WikipediaLiepke Scheepstra was zeer actief in het verzet, hij was één van de LKP leiders in Nederland. Scheepstra had verschillende schuilnamen, maar het bekendst was hij onder de naam Bob. Hij was betrokken bij de overval op de Koepelgevangenis te Arnhem en nam de leiding op zich bij de overval op het huis van bewaring te Arnhem.
Lees meer op WikipediaJoop Abbink was de gewestelijk leider van de LKP Gelderland. Abbink was betrokken bij verschillende soorten verzetsacties, zoals droppings en sabotage, maar ook bij overvallen. Zo nam hij deel aan de overval op de Koepelgevangenis van Arnhem en op het Huis van Bewaring in Arnhem. Op 10 oktober 1944 werd hij gearresteerd. Via Kamp Amersfoort kwam hij in het kamp Neuengamme terecht en uiteindelijk in het krijgsgevangenenkamp Sandbostel. Hij keert na de bevrijding ziek terug in Apeldoorn.
Lees meer op Wikipedia