Een portal over het Jaar van Verzet met historische bronnen,
musea, lesmateriaal en activiteiten in het land.

Mijn schild ende betrouwen

Utrecht
15 november 1943 t/m 5 mei 1945

‘Mijn schild ende betrouwen; Oranje-nieuws vóór en dóór blind Nederland’ was een illegale krant die vanaf november 1943 tot de bevrijding werd uitgebracht. Het gehele blad werd in brailleschrift uitgegeven en verscheen twee keer per week en later tijdens de Tweede Wereldoorlog wel vier keer per week. Het bevatte niet alleen nieuwsberichten, maar ook artikelen die specifiek op de blinde bevolking van Nederland toegespitst waren.

Na Dolle Dinsdag werd de krant enkel nog in de regio Utrecht verspreid, daarvoor was het een landelijk blad. In tegenstelling tot andere illegale bladen die gestencild konden worden, werd deze met de hand gemaakt en kon er dus maar een tegelijkertijd gemaakt worden. Een groots werk dat werd verricht door Alida Hoejenbos, een vrouw die zelf blind was.

Nadat de krant de Blindenbode verboden was geworden zette dit de student P.J. van der Burg ertoe om Mijn Schild Ende Betrouwen uit te gaan geven.

  • “Mijn schild ende betrouwen”: Oranje-nieuws vóór en dóór blind Nederland.
    05 mei 1945. Beeld: NIOD.

  • “Mijn schild ende betrouwen”: Oranje-nieuws vóór en dóór blind Nederland. 15 november 1943. Beeld: NIOD.

Vorige | 1 - 2 | Volgende

Bronnen - direct toegang tot archiefmateriaal

Toon meer bronnen

Enkele betrokkenen

Pieter Jacob van der Burg

Pieter Jacob van der Burg was medicijnen student en betrokken bij het uitgeven van de illegale krant Mijn schild ende betrouwen; Oranje-nieuws vóór en dóór blind Nederland. Dit deed hij samen met Alida Hoejenbos.

Alida Hoejenbos*1915 - ✝︎1993 )

Alida Hoejenbos, ook wel Lida genoemd, werd op 5 December 1915 in Utrecht geboren. Zij gebruikte de schuilnaam Alie en was verantwoordelijk voor de uitgave van de illegale krant Mijn schild ende betrouwen; Oranje-nieuws vóór en dóór blind Nederland, die zij geheel in braille vervaardigde.