Een portal over het Jaar van Verzet met historische bronnen,
musea, lesmateriaal en activiteiten in het land.

Sinaasappelopstand in Heerlen

Ambachtsschool Heerlen, Heerlen
31 januari 1941

Op 14 en 15 februari 1941 was in het hele land in de kranten te lezen dat Heerlen was beboet met 100.000 gulden “wegens ongedisciplineerd optreden van de bevolking”. Verder werd vermeld dat er een anti-Duitse demonstratie in Heerlen was gehouden, maar wat was er precies gebeurd?

Ter viering van de derde verjaardag van Prinses Beatrix op 31 januari 1941, hadden zo’n 400 scholieren van de Middelbare Technische School in Heerlen zich verzameld. Die scholieren droegen sinaasappels en zakjes die met oranje lintjes versierd waren. Zij begonnen door de straten van Heerlen te lopen en steeds meer mensen sloten zich bij hen aan. De lokale leider van de NSDAP werd omringd en beledigd. De politie greep pas in nadat de burgemeester daar opdracht toe had gegeven. Daarna werd de marechaussee uit Maastricht gestuurd om de zaak weer rustig te krijgen.

Twee studenten werden direct gearresteerd, beiden waren scholieren van de MTS Heerlen. Eén van hen was de zoon van de burgemeester van Kerkrade, Willem Cornelis Hubertus Habets. Verder werd politiecommissaris Offermans ontslagen, de MTS werd 2 maanden gesloten en Heerlen kreeg een boete van 100.000 gulden die door burgers betaald moest worden. Deze gebeurtenis kwam bekend te staan als de Sinaasappelopstand.

  • Koningsgezinde tekening van M.E. de Zaaijer uit 1945. Foto: NIOD.

  • Affiche uit voormalig Nederlands-Indië.’Nederland zal herrijzen!’ Vijf leden van het Koningshuis in een sinaasappelboom met de provincies van Nederland. Foto: NIOD.

  • Koningsgezinde tekening ter ere van de bevrijding. Foto: NIOD.

Vorige | 1 - 3 | Volgende

Bronnen - direct toegang tot archiefmateriaal

Toon meer bronnen

Enkele betrokkenen

Willem Cornelis Hubertus Habets*1918 - ✝︎2009 )

Willem Cornelis Hubertus Habets was de zoon van de burgemeester van Kerkrade. Op 31 januari 1941 deed hij mee aan de Sinaasappelopstand in Heerlen. Hij ging naar de MTS, maar na de Sinaasappelopstand mocht hij niet langer daar naar school. Nadat hij voor de tweede maal gearresteerd was, werd hij veroordeeld tot vijf jaar tuchthuis. Hij kwam in de gevangenis in Bochum terecht, vervolgens in het tuchthuis in Hameln en tenslotte in een werkkamp bij Wesendorf. Eind april 1945 keerde hij terug in Limburg.